Lasia kaikissa eri muodoissa (5.6.2017 KSML)

Perinteikkään Lasi-Kalle Oy:n arjessa näkyvät rakentamisen trendit ja yhteiskunnan muutokset.

Talous 05.06.2017JyväskyläPia TervojaSotien jälkeen maata alettiin jälleenrakentaa ja rakennustarvikkeille oli kysyntää. Kotkalainen Kalle Palanderoli jo sota-aikana perustanut lasiliikkeen, joka myi ja asensi ikkunalaseja uusiin koteihin.

Yritys myytiin kotkalaiselle yrittäjälle, mutta lasinmyynti jatkui Jyväskylässä Lasi-Kallen nimellä.

– Isäni Eero Palander oli ollut yrityksessä oppipoikana jo 15-vuotiaana ja hän jatkoi setänsä yritystoimintaa Jyväskylässä, Pirkko Halme kertoo.

Lasi-Kallen ensimmäinen toimipaikka oli Mäki-Matissa, mutta siirtyi sieltä vähitellen kohti ydinkeskustaa. Moni saattaa muistaa pienen puutalon Kalevankadun varressa. Pitempään yritys toimi saman kadun toisella puolella.

Omakotitalojen ikkunoiden lisäksi Lasi-Kalle vastasi monien julkisten rakennusten, kuten silloisen Kauppaoppilaitoksen ikkunoiden asennuksesta.

Eero Palander osasi myös monia käsityötaitoja, jotka ovat pitkälti hävinneet. Hän muun muassa valmisti itse peilien hopeointiin tarvittavan aineen ja teki käsin peilien fasettihiontaa.

Autokannan kasvaessa yleistyivät myös autojen ja isompien työkoneiden tuulilasien korjaukset ja vaihdot. Edelleen tuulilasikorjauk­set ovat Lasi-Kallen yksi keskeinen palvelumuoto.

70-vuotiaan Lasi-Kallen johdossa on jo neljäs sukupolvi. Toimitusjohtajana toimii Pirkko ja Juha Halmeenpoika Janne Halme. Tytär Jenni Halme on yrityksen toimistopäällikkö. Työntekijöiden joukosta löytyy jo viidettäkin polvea eli Jannen poika Tuomas.

Yrityksen isoin kehitysharppaus on ollut uusien toimitilojen rakentaminen ja muutto Jyskään vuonna 2010. Tontin ostaminen oli aikanaan Jyväskylän maalaiskunnan viimeinen tonttikauppa.

– Edellisessä paikassa isot lasilevyt siirrettiin käsivoimin. Täällä apuna ovat siltanostimet. Tänne mahtuvat myös isommat lasinleikkuupöydät ja hiomakoneet sekä lasinpesukone.

– Kun tilaa on enemmän, voimme vaihtaa tuulilaseja myös linja-autoihin ja raskaalle kalustolle, Jenni Halme toteaa.

Jyskän toimipaikassa Lasi-Kalle aloitti uutena palveluna alumiiniprofiilien valmistuksen. Alumiinirakennusjärjestelmiä käytetään sekä sisä- että ulkotilojen lasitusratkaisuihin.

Yllättävänkin monet yhteiskunnalliset ilmiöt heijastuvat lasiliikkeen arkeen. 1970-luvulla yleistyi ilkivalta keskustassa ja Lasi-Kallen apua tarvittiin viikoittain särkyneiden ikkunoiden vaihtamiseen. Videovalvonta on vähentänyt ilkivaltaa Jyväskylän keskustassa, mutta sen sijaan liikehuoneistojen ikkunoita rikotaan paikkakunnilla, mistä poliisipalvelut on viety pois.

Jenni Halmeen mukaan teiden huono kunto on puolestaan lisännyt tuulilasien rikkoutumisia.

– Pystymme vaihtamaan tuulilasin saman päivän aikana. Ikkunalasitkin voidaan vaihtaa nopeasti, sillä meillä on 24 tunnin päivystys.

Nopeus ja palvelun laatu ovat seitsemänkymppisen vahvuuksia. Pirkko Halme nostaa esiin myös ammattitaidon. Erikoisalalle pätevöityy vain oppisopimuskoulutuksen kautta.

Kun tilaa on enemmän, voimme vaihtaa tuulilaseja myös linja-autoihin ja raskaalle kalustolle.

Jenni Halme